Termenul privind aplicarea schemei de ajutor de stat la consumatori de electricitate, amânat


Numarul-certificatelor-verzi-tranzactionate-pe-OPCOM--in-crestere-cu-peste-60--fata-de-aprilie
În cadrul şedinţei Executivului din 31 iulie a fost amânat termenul de aplicare a schemei de ajutor de stat prin care marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie pentru 1 octombrie.

Marii consumatori de electricitate s-au plâns în ultimii ani de preţul prea mare al energiei electrice şi în special de ajutorul de stat acordat de guvern producătorilor de energie din surse regenerabile.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.