Măsuri decisive în privința managementului spațiului aerian


1

Comisia Europeană a publicat, un comunicat cu privire la măsurile pe care 18 state membre, printre care și România, trebuie să le adopte pentru a îmbunătăți blocurile funcționale de spațiu aerian (FAB) în care activează. Deci, Austria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Marea Britanie, țări care formează șase FAB-uri, vor trebui să implementeze noi măsuri pentru a crea un sistem aviatic mai eficient, mai puțin costisitor și mai puțin poluant.

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 550/2004, statele membre în cauză ar fi trebuit să implementeze noile blocuri până pe 4 decembrie 2012, însă progresele efective înregistrate până în prezent au fost lente, ceea ce se traduce în mai multe întârzieri, consum mai mare de combustibil și, prin urmare, emisii sporite de gaze cu efect de seră și facturi mai mari plătite de companiile aeriene.

Vicepreședinte al Comisiei, Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat: „Trebuie să depășim, în cele din urmă, frontierele naționale în cadrul spațiului aerian european. FAB reprezintă o componentă necesară și vitală a cerului unic european. În acest moment, aceste spații aeriene comune există doar pe hârtie; ele sunt stabilite în mod oficial, dar nu sunt încă funcționale. Îndemn statele membre să dea dovadă de mai multă ambiție și să accelereze punerea în aplicare a cerului unic european”.