Analize asupra condiţiilor de sesizarea CC privind OUG 49/2014


1

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunţă că i s-a solicitat de către Traian Băsescu, Raluca Turcan, precum şi de Societatea Academică din România şi Alianţa pentru o Românie Curată să sesizeze Curtea Constituţională privind OUG 49/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 486 din 30 iunie 2014, şi analizează dacă sunt respectate condiţiile pentru aceasta.

Avocatul Poporului mai spune că analizează dacă sunt îndeplinite condiţiile constituţionale şi legale pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la prevederile OUG nr. 49/2014 şi că va da o soluţie care va fi postată pe site-ul instituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, lui Victor Ciorbea, o scrisoare în care îi semnalează că OUG care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG, el afirmând că respectarea Legii fundamentale trebuie să fie asigurată de Avocatul Poporului.

Preşedintele a declarat că nu se poate spune că supremaţia Constituţiei este realizată, atâta vreme cât guvernele abuzează de ordonanţe de urgenţă şi atât timp cât au un Avocat al poporului, singurul care poate ataca Ordonanţe de urgenţă care este supus politic sau pe care îl cumperi cu facilităţi de ultimă oră, cum s-a întâmplat în şedinţa de Guvern trecută.