Reglementări privind conținutul și fabricarea magiunului din prune


gem-prunePotrivit Ordinul pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conținutul și fabricarea magiunului de prune destinat consumul uman, din 12 iunie 2014, toți producătorii de magiun trebuie să respecte normele tehnice de fabricare.

Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat că magiunul “este o pastă omogenă obținută din fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părților necomestibile și fără adaosuri de zahăr și zaharuri. Se pot folosi ca ingrediente și diferite semințe, de floarea soarelui, de dovleac sau nuci. Pe de altă parte, produsul trebuie să prezinte un conținut de substanță uscată, de prune, egală cu 55% sau mai mult, acesta fiind determinat cu reflectometru”.

De asemenea, reprezentantul MADR este de părerea în viitor, ar trebui o reglementare pe tot ceea ce înseamnă dulcețuri, întrucât este vorba de calitatea produsului.

Înstituțiile abilitate să facă controalele pot aplica sancțiuni pentru cei care încalcă această reglementare, iar produsele care nu îndeplinesc normele vor fi scoase din piață.