Sistemul de urmărire a lemnului din pădure în depozit va fi implementat în 120 de zile


furt-lemneMinistrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, a declarat că implementarea sistemul prin care vor fi urmărite transporturile de lemn din pădure şi până la beneficiarul final va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale.

Sistemul va fi implementat în 120 de zile.

De asemenea, a mai adăugat ministrul, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.

Potrivit declaraţiilor ministrului, din 2008 există un program informatic, SUMAL. Programul urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la beneficiarul final, însă datele sunt înscrise în sistem după un anumit timp, până la data de 15 a lunii următoare.

Acum, există posibilitatea extinderii programului, astfel încât înregistrarea drumului lemnului din pădure şi până la beneficiarul final să se facă în timp real şi tot drumul să fie monitorizat, iar agenţii economici vor trebui să-şi echipeze mijloacele de transport cu smartphone-uri, pe care va fi instalat gratuit sistemul informatic.