ICCJ a decis că legea penală mai favorabilă se aplică global


GTY_supreme_court_cases_jef_131003_16x9_992Conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), legea penală mai favorabilă se aplică global şi nu pe instituţii autonome.

Astfel, decizia instanţei supreme din 26 mai arată că “în aplicare articolului 5 din Codul penal, se are în vedere criteriul aprecierii globale a legii penale mai favorabile“.

Instanţa supremă a răspuns, în acest mod, unei solicitări a Secţiei penale a ICCJ, prin care se cerea pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept ce vizează aplicare legii penale mai favorabile în cazul infracţiunii în formă continuată, respectiv dacă infracţiunea în formă continuată reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei.

Anterior, în 14 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că judecătorii vor trebui să folosească articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri, vechi şi nou.

Totodată, în data de 6 mai, CC a stabilit că legea penală mai favorabilă se aplică global, adică, legea penală mai favorabilă vizează aplicarea legii şi nu a dispoziţiilor mai blânde, neputându-se combina prevederi din vechea şi noua lege.