Aspiranți la titlul de medic rezident, examenul bate la ușă!


drEste binecunoscut faptul că atunci când cineva se decide să devină medic, are în față un drum lung și anevoios, presărat cu ani de studiu, de practică. Este o meserie nobilă și frumoasă. Adesea, oamenii își pun speranța în doctor, crezând cu tărie că acolo vor găsi vindecarea. Ceea ce puțini știu este că „medicul îngrijește, dar natura vindecă.” (Hipocrate).

Fericiții absolvenți licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie nu-şi pot desăvârşi pregătirea dacă nu susțin examenul de rezidențiat, având apoi asigurată instruirea profesională necesară pentru a putea obține specializarea mult dorită. Ca la orice examen, miza este mare şi există un număr limitat de locuri. Cei care promovează acest examen vor fi medici rezidenți timp de 3-6 ani, în funcție de specialitatea pe care o urmează.

Legiuitorul a stabilit prin programul legislativ publicat în Monitorul Oficial nr. 358 din 15 mai 2014 metodologia de susținere a examenului de rezidențiat în 2014: cine se poate înscrie, care sunt actele necesare, când și cum se va desfășura examenul de rezidențiat.

Cine poate susține examenul de rezidențiat în 2014?

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că pot susține rezidențiatul:

– cei care au diplomă de licență în profil medico-farmaceutic sau o diplomă echivalentă acesteia;

– medicii care au deja o specialitate, dar doresc să se perfecționeze și s-o obțină pe a doua;

– cei care au cetățenia română dar au domiciliul stabil în străinătate și dețin o diplomă de medic obținută în România.

Care sunt actele necesare pentru înscrierea la rezidențiat?

Aspiranții la titlul de medic rezident vor aduna cu grijă în dosarul de înscriere la concurs:

– cererea tip, în care își vor da acordul pentru folosirea numelui și afișarea rezultatului pe internet;

– copia cărții de indentitate/pașaportului;

– copia legalizată a diplomei de licență. Absolvenții promoției 2013 pot depune adeverința care atesă promovarea examenului de licență.

– pentru medicii specialiști care lucrează deja și se înscriu pentru a doua specializare se va depune adeverința eliberată de spitalul unde lucrează din care reiese specialitatea pe care o au și tipul contractului de muncă;

– certificatul medical care atestă faptul că este apt fizic și neuropsihic pentru a-și desfășura activitatea în specialitatea aleasă;

– copie legalizată a actelor ce atestă schimbarea numelui (certificat căsătorie, hotărâre divorț);

– chitanța ce atestă plata taxei de concurs.

Când are loc concursul și cum se va desfășura?

Prin programul legislativ s-a stabilit că înscrierile pentru rezidențiat se fac la direcțiile de sănătate publică în perioada 19 mai- 2 iunie 2014 (până la ora 16,00). Pe 26 iunie 2014 candidații pot afla sala și ora începerii concursului, accesând pagina de internet a univeristății organizatoare. Concursul va avea loc la Universitatea de medicină și farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca pe 29 iunie 2014. Începând cu ora 8:30 candidații au acces în săli, iar examenul va începe la ora 9:00.

Cu titlul de știri juridice s-a stabilit că aspiranții  la titlul de rezident vor trebui să răspundă la un test-grilă format din 200 întrebări pe o perioadă de 4 ore. Din cele 200 de întrebări, la 50 dintre ele doar una dintre cele 5 variante de răspuns este corectă, iar la restul de 150 pot fi 2-4 variante corecte. La întrebările cu mai multe variante corecte, se vor acorda 5 puncte, dacă s-au bifat toate variantele de către candidat. Dacă, de exemplu, întrebarea are două răspunsuri corecte și candidatul bifează doar unul, va primi 3 puncte.

Dacă vor fi bine pregătiți și au citit toată tematica concursului, nu vor risca să ajungă să spună că “80% din examenul final se va baza pe unicul curs la care ai lipsit, fie pe singura prelegere pe care nu ai (re)citit-o. (Murphy)

Pentru a obține punctajul minim, trebuie să răspundă corect la 60% din întrebări, însă locurile se vor ocupa în ordinea descrescătoare a punctajului obținut și în limita posturilor scoase la concurs. Pot fi situații în care mai mulți candidați au punctaj egal. În acest caz, departajarea se va face în funcție de răspunsurile corecte date de toți candidații la întrebarea considerată că are gradul de dificultate cel mai mare.

Pot fi candidați foarte bine pregătiţi, care să obțină punctajul maxim. Departajarea lor, pentru a stabili modul de ocupare a locurilor vacante, se va face prin susținerea unei probe suplimentare, pe 5 iulie 2014. Aceștia vor fi supuși unui tir de 100 de întrebări cu variante multiple de răspuns. Pentru această probă de departajare, candidații nu achită nicio taxă.

Când se dau rezultatele?

După susținerea examenului, candidații vor trebui să aștepte stabilirea datei la care vor afla dacă au reușit sau nu. Asupra datei la care se vor publica rezultatele, planează încă misterul. După ce vor vedea negru pe alb că au reușit, candidații admiși au obligația de a se prezenta la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, unde au susținut concursul, pentru a se face repartiția în funcție de specializarea aleasă și locurile disponibile. Data la care se vor prezenta va fi anunțată, dar nu se știe când!

Dacă repartiția nu se va finaliza în prima zi, aceasta va continua și a doua zi, între orele 9.00 și 21.00. Candidații care nu se vor prezenta la data stabilită pentru alegerea postului și a locului unde vor face specializarea, vor pierde drepturile obținute prin concurs.

Rețineți că în situaţia în care în urma procesului de repartiție vor rămâne locuri neocupate, acestea nu se vor putea redistribui altor candidați, ci se vor reporta pentru următoarea sesiune de rezidențiat.

Rezidenții de azi, medicii specialiști de mâine!

Ce formulă vor alege candidații la rezidențiat pentru a-și asigura locul mult visat în specialitatea aleasă, rămâne la alegerea fiecăruia! Mai nou, se spune că „99% transpirație și 1% inspirație nu mai reprezintă cheia succesului. Folosind 99% inspirație și 1% transpirație, românii consumă mult mai puțină apă.” (Victor Martin)

Cheia succesului în orice demers este următoarea: „dacăți cunoști adversarul și dacă te cunoști pe tine, atunci poți să duci o sută de bătălii fără să existe un pericol. Dacă te cunoști pe tine, dar nu-ți cunoști adversarul, atunci șansele tale de a câștiga sau de a pierde sunt egale. Dacă nu te cunoști nici pe tine și nici nu-ți cunoști adversarul, atunci vei fi învins în orice bătălie.” (Josef Kirschner)