Pachetul serviciilor medicale de bază a fost aprobat


LC-Olesea
În şedinţa din 13 mai printr-o hotărâre de guvern a fost aprobat pachetul de servicii medicale de bază, care va intra în vigoare de la 1 iunie anul curent.
Potrivit actului legislativ pacienţii asimptomatici până la 39 de ani vor fi obligaţi să facă o vizită la medicul de familie cel puţin o dată la trei ani, iar cei peste 40 de ani, în fiecare an.

Prin aceeaşi hotărâre de guvern au fost aprobate şi pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015.

Proiectul pune accentul pe prevenţie, în scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a cetăţenilor, dar şi a întregului sistem de sănătate şi prevede  revizuirea listei procedurilor diagnostice şi terapeutice, pentru ca pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.

Printre noutăţile noului pachet de servicii medicale de bază se enumeră şi:
– introducerea consultaţiilor de monitorizare activă pentru boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, etc.;
– testarea gravidelor pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV;
– introducerea unei serii de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, etc.;
– introducerea consultaţiilor, serviciilor profilactice, tratamentelor protetice şi ortodontice  etc.