Rujeola şi rubeola ar trebui eliminate


1

Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Verificarea Eliminării Rujeolei şi Rubeolei, în contextul deciziei Comitetului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de eradicare a acestor maladii până în 2015, potrivit noutăţilor legislative.

Potrivit acestui proiect, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutul Naţional de Sănătate Publică raportează electronic datele privind monitorizarea supravegherii epidemiologice şi a măsurilor de control a evoluţiei rujeolei şi rubeolei la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Excluderea rubeolei şi rujeolei din Regiunea Europeană OMS va putea fi declarată numai după trei ani în care a fost întreruptă rujeola endemică şi transmiterea rubeolei.

La sesiunea din septembrie 2010 a Comitetului Regional pentru Europa al OMS, România împreună cu celelalte state membre şi-au asumat responsabilitatea implementării la timp a măsurilor de prevenire şi control, pentru oprirea răspândirii rujeolei în interiorul graniţelor cât şi exportul în alte ţări.