Turiștii vor fi asigurați integral dacă agenția intră în faliment


vacantaDeși vara se lasă așteptată, mulți au început deja să-și facă planuri de vacanță. Până la urmă în fiecare an facem planuri unde plecăm, apoi așteptăm cu nerăbdare să vină acele zile de care ne vom bucura din plin. Când decideți să vă luați vacanță, încercați ca durata ei să fie îndeajuns de lungă pentru ca șeful să nu vă simtă lipsa și îndeajuns de scurtă pentru ca el să nu observe că se poate descurca şi fără voi.

Cu bune și cu rele „indiferent ce se întâmplă, o călătorie îți oferă întotdeauna o poveste de spus.” (proverb ebraic) De anul acesta legiuitorul a decis să vă facă vacanța mai plăcută și a venit cu o idee de succes prin care a obligat agențiile de turism să asigure integral turiștii, dacă respectivele agenții intră în faliment.

Potrivit portalului juridic, în Monitorul Oficial nr. 273 din 14 aprilie 2014 s-a publicat Ordinul nr. 562/2014 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului turismului nr. 235/2001 pentru asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau al falimentului agenției de turism. Prevederile acestui ordin intră în vigoare chiar de la publicarea în Monitorul Oficial din 14 aprilie 2014.

Care sunt noutățile aduse de legiuitor prin acest program legislativ?

Principalul câștig pentru turist va fi acela că agențiile de turism nu mai au voie să încheie polițe de asigurare cu clauză de franșiză. Franșiza este partea din daună ce urmează să fie suportată de către asigurat (în cazul nostru de către agenție). Ea se regăsește în polița de asigurare și poate avea o valoare fixă sau un procent din suma asigurată.

Până la modificările aduse de legiuitor, existența franșizei în asigurările încheiate între agenții și societățile de asigurări se traducea printr-o scădere a poliței de asigurare și, în caz de producere a riscului asigurat, agenția de turism nu acoperea toată paguba, ci doar până la concurența franșizei.

De exemplu, au fost situații în care franșiza ajungea la 70-80% din suma asigurată. În vâltoarea pregătirii vacanței, mulți turiști nici nu citeau atent clauzele contractuale și, nu de puține ori, agenția de unde își luau bilete dădea faliment și turiștii ajungeau să suporte ei 70-80% din prețul vacanței.

Practic, se ajungea la situația în care turistul nu mai recupera nimic din prețul vacanței în cazul falimentului agenției de turism de unde își achiziționase biletele respective. Tocmai pentru a elimina acest risc, legiuitorul a decis să vină cu acest program legislativ, aducând o serie de noutăți în favoarea turistului.

O altă noutate care apare și pe portalul juridic se referă la situația în care pachetul de servicii turistice este contractat printr-o agenție de turism detailistă (este acea agenție care acționează ca un intermediar între agenția touroperatoare și turiști, care furnizează turiștilor informații legate de posibilitățile de călătorie, cazare, tarife și condiții de acordare a serviciilor; ele sunt autorizate să vândă acele servicii la tarifele precizate, iar în biletul sau voucher-ul eliberat turistului se precizează că acționează ca intermediari.)

În acest caz este obligatoriu ca, în acel contract, turistul să fie asigurat și pentru insolvabilitatea sau falimentul agenției de turism touroperatoare (este acea agenție care concepe, pregătește și vinde produse turistice destinate a fi vândute fie direct, fie prin agenții detailiste) în contul căreia este vândut pachetul de servicii turistice. Această noutate se încadrează în categoria idei de succes ale legiuitorului român.

Până la recentele modificări, turistul era asigurat doar în cazul falimentului sau insolvabilității agenției de turism de unde a achiziționat pachetul de servicii turistice. Această prevedere a fost păstrată de legiuitorul român fiind completată cu noutățile din ordinul 562/2014.

Rețineți că această prevedere trebuie inserată în contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice încheiat între agenții și turiști fără ca legea să impună vreo condiție de formă a acestui tip de contract. Astfel, când veți achiziționa biletele de vacanță puteți găsi prevederea că sunteți asigurat în caz de faliment al agenției de turism detailiste și/sau touroperatoare într-un catalog, pliant sau act cu denumirea contract.

O altă noutate se referă la noțiunea de beneficiar al poliței de asigurare. Având în vedere recentele modificări, legiuitorul a găsit de cuviință să precizeze, negru pe alb, ce categorii de persoane ar putea fi despăgubite în caz de faliment sau insolvență a agenției de turism.

Astfel, vor fi despăgubiți toți turiștii indiferent dacă au achiziționat biletele de la agenția touroperatoare sau de la cea detailistă (care a vândut în contul agenției touroperatoare) precum și persoanele care au cumpărat biletele pentru viitorii turiști (de exemplu, cineva primește cadou o vacanță, iar pachetul de servicii este cumpărat pe numele celui care face acel cadou). Și dacă nu vă face nimeni cadou o vacanță, puteți să vă faceți singur acest cadou, pentru că vorba lui Earl Wilson: „vacanța este ceea ce-ți iei atunci când nu mai poți lua ceea ce ai luat deja.”

O altă noutate se referă la faptul că agențiile de turism au obligația de a plăti anticipat și integral prima de asigurare la polița privind rambursarea cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turist, în cazul insolvabilității sau falimentului agenției. Ea se încadrează în categoria idei de succes , pentru că va stopa practicile multor agenții care achitau doar prima rată la polița de asigurare, după care „uitau” să le mai achite și pe restul,  intrând apoi în faliment, fapt ce ducea la anularea asigurării.

Polițele de asigurare în vigoare la data apariției Ordinului 562/2014 rămân valabile pe perioada pentru care au fost încheiate. Până în 13 iunie 2014, toate agențiile de turism au obligația să transmită Autorității Naționale pentru Turism copia poliței de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turist, în cazul insolvabilității sau falimentului agenției. Agențiile care nu se conformează riscă să își piardă licența!

Vacanțe mai sigure

Noutățile aduse prin programul legislativ îl asigură pe turistul roman că, de acum, s-a dat liber la vacanțe fără griji ! Pentru o vacanță reușită urmați sfatul lui Gheorghe Enăchescu: “De vrei concediu, fără criză,/Să-l faci conform, după rețetă,/ Cu bani, să umpli o valiză/Punând bagajul în… poșetă.”