Respingerea modificărilor aduse OUG privind managementul instituţiilor publice de cultură


basescu_scrie
Potrivit ultimelor noutăţi legislative, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat în 17 aprilie cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea O.U.G. nr. 68/2013 pentru modificarea şi completarea OU.G. nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură.

Astfel, O.U.G. nr. 68/2013 stabileşte, în cuprinsul art. I pct. 3, condiţiile pe care o persoană fizică trebuie să le îndeplinească cumulativ pentru a putea îndeplini calitatea de manager al instituţiilor publice de cultură. Printre aceste condiţii, la lit. f), este prevăzută obligaţia instituită în sarcina viitorului manager al unei instituţii publice de cultură de a “nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România“. Legea de aprobare a O.U.G. nr. 68/2013, prin pct. 2, înlătură această obligaţie instituită în sarcina viitorului manager.

Pentru evitarea creării unui posibil conflict de interese care ar putea exista în situaţia în care managerul unei instituţii publice de cultură ar deţine o altă funcţie de conducere în cadrul unei instituţii, cu atât mai mult cu cât această funcţie presupune şi gestionarea eficientă a banului public, se opinează că înlăturarea condiţiei prevăzute la art. I pct. 3 lit. f) din O.U.G. nr. 68/2013 nu este oportună.