Modificări la Legea privind sistemul public de pensii


LC-Olesea
Odată cu modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, parlamentarii UDMR doresc să fie introdusă o facilitate pentru femeile care cresc copii până la vârsta de 15 ani, adică să li se scadă un an din vârsta de pensionare pentru fiecare copil crescut. 

Ideea privind facilităţile acordate femeilor a apărut în contextul în care în Uniunea Europeană criza financiară şi economică a determinat creşterea cheltuielilor în sistemele publice de pensii, pe fondul creşterii numărului pensionarilor şi a speranţei de viaţă.

Senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro a declarat că potrivit unui studiu realizat de Banca Mondială s-a constatat că în Uniunea Europeană este posibilă o scădere a numărului de contribuabili la sistemul pensiilor publice, cu 16 la sută în perioada 2010-2060 şi o creştere, a numărului pensionarilor, cu 15 la sută, ceea ce va face să se accentueze deficitul sistemelor de pensii până la 12 la sută din Produsul Intern Brut al UE.

Parlamentarii sunţin că este nevoie să se acorde o facilitate pentru acele femei care cresc copii, deoarece astfel va fi stimulată natalitatea, va creşte numărul de contribuabili la sistemele publice de pensii, şi se va diminua munca la negru, prin faptul că femeile vor avea interesul să aibă stagii complete de cotizare.

Facilitatea propusă este valabilă pentru femeile care cresc copii până la vârsta de 15 ani şi chiar dacă adoptarea acestei facilităţi va avea implicaţii financiare serioase, se prevede a fi o măsură echitabilă.

Atât noutatea legislativă privind modificarea Legii sistemului public de pensii, cât şi iniţiativa UDMR, vor ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor într-o săptămână sau două.