Proiectul intabulării terenurilor agricole şi forestiere – respins definitiv


lcana

Potrivit noutăților legislative prima de intabulare a terenurilor agricole şi forestiere a fost respins de către plenul Camerei Deputaţilor.

În urma voturilor, proiectul de lege a primit 160 de voturi “pentru”, 147 “împotrivă” şi 16 abţineri, fiind respins pentru că nu a obţinut jumătate plus unu din numărul total al  deputaţilor prezenţi, aşa cum a declarat preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc, după ce inţial anunţase că proiectul a fost aprobat.

Grupul PSD a anunţat că nu va susţine proiectul dat pentru că este vorba de un “paralelism juridic”, fiind în vigoare OUG nr. 8 care conţine în mare măsură aceleaşi prevederi care se regăsesc şi în proiectul de act normativ.

Obiectivul de bază al acestui proiect prevede efectuarea gratuită a formalităţilor prevăzute de legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7 /1996, republicată, în Monitorul Oficial, în cazul primei înregistrări în cadastru şi cartea funciară a terenurilor agricole şi celor forestiere situate în extravilanul localităţilor, dobîndite prin titlurile de proprietate emise potrivit prevederilor Legii fondului funciar. Se preconiza ca efectuarea acestor formalităţi să fie finanţate de la bugetul de stat, iar onorariile experţilor cadastrali să se plătească în limita sumei de 400 de lei/proprietate.

Proiectul privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere a fost adoptat de Senat pe 14 mai 2013, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.