Bancherii scapă de legea clauzelor abuzive


contract

Senatul a aprobat un proiect de lege prin care îşi propune să modifice legea clauzelor abuzive în favoarea băncilor şi în detrimentul clienţilor.

Potrivit modificărilor propuse, privind Legea nr 193/2000, republicată în Monitorul Oficial nr. 543 din 3 august 2012, clauzele abuzive referitoare la dobânzi şi comisione vor fi mai greu de atacat, şi nu vor mai putea fi scoase din contract, rolul asociaţiilor va fi limitat, şi clienţii vor trebui să vină la Bucureşti dacă au nemulţumiri cu banca.

Totodată, condiţiile în care o clauză va putea fi declarată abuzivă sunt înăsprite, fiind necesară analiza mai multor criterii.

Legea 193/2000 relgementează contractele încheiate între comercianţi (numiţi profesionişti) şi consumatori şi conţine o serie de prevederi pe care se bazează instanţele şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor atunci când decid dacă o clauză contractuală este abuzivă sau nu

Proiectl de act normativ prevede doar modificarea măsurilor ce se aplică contractului dedus judecăţii, nu şi celorlalte contracte de adeziune încheiate de profesionist.

De asemenea, conform prevederilor codului Civil şi a Codului de procedură civilă, consumatorii au dreptul să pornească litigii pe cale individuală de la nivelul oricărei Judecătorii din ţară, în funcţie de domiciliul consumatorului.