Protocol semnat între România şi Republica Serbia


LC - Olesea

În 27 martie 2014 a fost lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Protocolului între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia privind înfiinţarea şi funcţionarea unui Punct comun de contact la frontiera de stat româno-sârbă, semnat la București la 31 mai 2013.

Scopul acestui parteneriat este cooperarea în domeniul combaterii criminalităţii organizate, a traficului ilicit de stupefiante şi a terorismului internaţional. Această cooperare se bazează pe schimbul de informaţii, de experienţă, pe realizarea de acţiuni şi măsuri comune, precum şi prin transmiterea de informaţii operative.

Pentru a combate orice formă de infracţionalitate transfrontalieră s-a hotărât să se stabilească un Punct comun de contact la frontiera de stat româno-sârbă, pe teritoriul României, la sediul Punctului de Trecere a Frontierei Porţile de Fier, unde vor activa atât reprezentanţi cu atribuţii la frontieră din România cât şi reprezentanţi din Republica Serbia.

În urma numeroaselor discuţii şi negocieri, cele două state au convenit asupra textului protocolului, iar la data de 31 mai 2013 acesta a fost semnat de către Radu Stroe, din partea României şi Ivica Dacic din parteaRepublicii Serbia.

Noutatea legislativă face referire la:
 înfiinţarea Punctului comun de contact la frontiera de stat româno-sârbă pentru efectuarea schimbului de informaţii şi cooperare între autorităţile competente ale Frontierei României şi acelei din Republica Serbia;
– definirea unor termeni utilizaţi în cuprinsul documentului de cooperare;
– aspecte referitoare la personalul PCC;
– domeniile şi modalităţile de cooperare;

Semnarea Protocolului la 31 mai 2013 a semnificat şi o serie de diferenţe privind versiunile lingvistice ale acestuia, într-un final hotărându-se ca versiunea română a actului legislativ să fie corectată în mod corespunzător.