Noul pachet de servicii medicale de bază în sănătate în vigoare de la 1 mai


1

De la 1 mai urmează să intre în vigoare noul pachet minimal şi pachetul de servicii medicale de bază. Reamintim că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat anterior că proiectul legislativ referitor la pachetul de bază în sănătate, care a fost prezentat pentru prima dată la începutul lunii octombrie 2013, şi aflat la moment în dezbatere publică, va intra în vigoare la 1 aprilie.

Noul pachet de servicii medicale de bază în sănătate va include:
– vaccinul pneumococic gratuit, care li se face copiilor între vârsta de 4 luni şi 24 de luni; o doză din acest vaccin costă în prezent între 150 şi 300 de lei;
– un pachet suplimentar pentru programele naţionale de sănătate, pentru cancer, diabet, HIV SIDA, boli rare, tuberculoza; acest pachet va fi destinat tuturor, asiguraţi şi neasiguraţi, cu finanţare din bugetul de stat;
– amenzi pentru cei care nu se duc la controalele medicale preventive, care sunt gratuite şi se pot face o dată la trei ani.

Persoanele cu vârsta de până la 40 ani vor putea beneficia de un set de investigaţii pentru populaţia cu risc normal: anual, cardiologie; pentru femei, o dată la trei ani, testul Babes Papanicolau (BPN) sau, o dată la cinci ani, BPN şi testul HPV între 30 şi 65 de ani; o dată la cinci ani, colesterolul; periodic, evaluarea indicelui de masă corporală, a comportamentelor cu risc (fumat, dieta, consum de alcool), a contracepţiei şi a depresiei.

Proiectul include de asemenea şi un set de investigaţii şi pentru persoanele care au peste 40 ani. De asemenea medicii de familie vor avea un rol mai important.