CJUE a obligat statul român să returneze taxa auto


shutterstock_135366128-230x230

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de anulare a taxei auto, obligând Finanţele Publice să o restituie, iar toate procesele similare de restituire a timbrului de mediu vor fi soluţionate în acelaşi mod.

Prin decizia din 9 ianuarie 2014, magistraţii Secţiei a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal ai Tribunalului Bucureşti au admis cererea de anulare a timbrului de mediu plătit în luna mai a anului trecut, anulând decizia de calcul şi obligând Finanţele Publice să restituie suma încasată, în jur de 732 mil. lei.

Această decizie a fost motivată prin faptul că “prevederile O.U.G. nr. 9/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 119 din 4 martie 2013, impun timbrul de mediu autovehiculelor aflate la prima înmatriculare în România, o astfel de taxă nefiind percepută pentru autovehiculele înmatriculate sau care au fost anterior reînmatriculate în România şi apoi reintroduse în ţară”.

De asemenea, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a avertizat statul român că taxa auto este discriminatorie, constatând că taxa de poluare contravine art. 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene.