Suspendarea despăgubirilor şi compensaţiilor pentru terenurile sechestrare


large_image_11262

Recent, a fost publicată O.U.G. nr. 10/2014, în Monitorul Oficial nr. 184 din data de 14 martie 2014, care amână cu şase luni procesul de acordare a compensaţiilor financiare către proprietarii care au deţinut terenuri în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord sau Ţinutul Herţa.

Potrivit Legii 287/2013, românii prejudiciaţi în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 (Legea nr. 9/1998), precum şi cei deposedaţi ca urmare a părăsirii forţate a Basarabiei, Bucovinei de Nord şi a ţinutului Herţa, dar şi ca urmare a celui de-al Doilea Razboi Mondial şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 (Legea nr. 290/2003), au dreptul la despăgubiri sau compensaţii pentru bunurile imobile avute în proprietatea lor în aceste teritorii începand cu ianuarie 2014.

Proiectul de act normativ stabileşte suspendarea, pe o perioadă de 6 luni:

  • a emiterii unor hotărâri prevăzute de lege, emise de comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin care se acordă despăgubiri;
  • a emiterii deciziilor de validare sau invalidare a hotărârilor comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor;
  • a plăţii voluntare a despăgubirilor stabilite prin hotărârile comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.