Importanţa proiectului de lege privind energia regenerabilă


creste-tariful-transelectrica-pentru-transportul-energiei-electriceNoutăţi legislative: Premierul Victor Ponta a declarat că din aprilie ar putea creşte cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, la 15 %, în lipsa proiectului de lege din Parlament privind energia regenerabilă care menţine acest nivel la 11%. Această situaţie ar putea genera şi creşterea facturii.

Dacă legea nu este promulgată până la 1 aprilie, efectul va fi de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsă în România, ceea ce determină o creştere de aproape 50% a impactului în factura finală a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de plătit pentru energia regenerabilă, de la 42 lei/MGW la 63 lei/MGW“, a spus premierul.

Victor Ponta a mai adăugat că preşedintele vrea să tragă de timp pentru ca, la 1 aprilie, noua cotă de certificate verzi să intre în vigoare şi orice fel de reglementare ulterioară să mai poată produce efect doar pentru 2015.

Totodată, conform unui ordin al autorităţii de reglementare în domeniu, cota obligatorie de certificate verzi va creşte din luna aprilie cu 88,5% faţă de nivelul actual, de la 0,1188 la 0,224 certificate verzi pe MWh.