Îngheţarea fondurilor europene pentru nerespectarea valorilor UE


download

Parlamentul European (PE) care s-a reunit la Strasbourg a adoptat o rezoluţie care prevede crearea de către Comisia Europeană a unui sistem de monitorizare a modului în care statele membre respectă valorile UE şi criteriile de aderare. Sistemul menţionat ar trebui să includă recomandări obligatorii şi penalizări pentru încălcări, cum ar fi îngheţarea fondurilor UE.

Raportorul Louis Michel, din grupul ALDE, declară că: “În toate statele UE există încălcări ale valorilor, principiilor şi legislaţiei UE. Prea multe locuri în Europa şi prea multe cazuri arată că există încă deficienţe. Dacă UE vrea să reprezinte o forţă morală care să influenţeze restul lumii în sens pozitiv, trebuie să fie strictă în interiorul său”.

Eurodeputaţii au mai propus revizuirea art. 7 din Tratat, respectiv a regulilor care stabilesc dacă există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE într-un stat membru, în scopul de a diferenţia clar între etapele de “risc” şi “încălcare”, precum şi revizuirea legislaţiei de către UE şi statelor membre a utilizarii pentru pedepsirea persoanele care ajută imigranţii aflaţi în pericol pe mare.

PE mai solicită guvernelor naţionale să investească mai mult în politicile de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi prin îndepărtarea tuturor formelor de discriminare şi restricţionare a dreptului lor la vot şi la depunerea candidaturii pentru alegeri.