Stagii pentru absolvenţii de învăţământ superior – proiect


studenti-370x200

A fost supus spre aprobare Guvernului, proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, publicată în Monitorul Oficial nr. 776 din 12 decembrie 2013.

Proiectul de act normativ vizează adaptarea legislaţiei româneşti la cerinţele UE în materie de stagii pentru absolvenţi în vederea facilitării tranziţiei tinerilor din sistemul educaţional către piaţa muncii, cu accent pe:

  • promovarea accesului tinerilor absolvenţi de învăţământ superior pe piaţa muncii către un loc de muncă decent şi durabil corespunzător studiilor absolvite;
  • condiţii bune de muncă şi de consolidare a formării profesionale;
  • reglementarea condiţiilor minime care caracterizează un stagiu ca fiind de calitate – definirea obiectivelor profesionale; durată rezonabilă; protecţie socială şi remuneraţie adecvată; drepturi şi obligaţii ferme pentru toate părţile implicate prin încheierea de acorduri contractuale în care sunt implicate întreprinderile, dar şi serviciile publice de ocupare.

De asemenea, Comisia Europeană a recunoscut importanţa stagiilor pentru piaţa muncii europene şi a considerat că este nevoie să fie abordată şi problematica calităţii stagiilor.

Acest proiect va contribui la asigurarea necesarului de forţă de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii ale angajatorilor precum şi de resurse financiare, la cerere, din fonduri europene, bugetul asigurărilor pentru şomaj, sponsorizări ale persoanelor fizice şi/sau juridice pentru perioada de stagiu.