Cererea de reexaminare a proiectului privind vânzarea de terenuri agricole cetăţenilor străini – aprobată


parlamentul-romanieiCererea de reexaminare a preşedintelui României referitor la legea cu privire la unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan a fost aprobată de Plenul Camerei Deputaţilor.

Astfel, cetăţenii şi persoanele juridice care aparţin unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European sau Confederaţiei Elveţiene pot achiziţiona teren agricol în România în condiţii de reciprocitate. Totodată, cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ, dar şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prezentei legi.

‘Terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km faţă de frontiera de stat şi ţărmul Mării Negre, către interior, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 m faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naţionale, eliberat în urma consultării cu organele de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, prin structurile interne specializate menţionate la art. 6 alin.(1) din Legea nr.51/1991 privind siguranţa naţională a României, cu modificările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial nr. 163/1991′, precizează proiectul de lege.