Proiect – Organizarea și funcționarea Ministerului Justiției


verdict_07937400Ştiri juridice: Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției.

Astfel, prin prezentul proiect de hotărâre a Guvernului, se propune suplimentarea numărului de posturi de personal auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti cu 90 de posturi, cu precizarea că în anul 2014 se asigură finanţarea tuturor posturilor vacante existente.

La data de 7 ianuarie 2014, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Hotărârea Guvernului nr. 1079/2013 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune. În Capitolul V – Dispoziții tranzitorii și finale din actul normativ anterior menționat, se precizează că unele dintre atribuțiile ce revin Direcției Naționale de Probațiune(DNP), în special cele cu specific economico- administrativ și de resurse umane, se realizează cu sprijinul departamantelor din cadrul Ministerului Justiției și cu sprijinul tribunalelor, până la operaționalizarea departamentelor cu atribuții specifice din cadrul DNP, dar nu mai târziu de data de 1 aprilie 2014 – a se vedea art. 19 alin. (2) și (3) și art. 20 alin. (1).

Având în vedere că intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului a avut loc la câteva luni după elaborarea ei, s-au înregistrat întârzieri cu privire la preluarea/încadrarea personalului în cadrul DNP și desemnarea conducerii DNP. Astfel, se estimează că și operaționalizarea departamentelor din cadrul DNP va înregistra întârzieri semnificative. În acest context, se propune amânarea termenului de 1 aprilie 2014 pentru o dată ulterioară, respectiv 1 octombrie 2014.