Raportul privind accidentul aviatic din judeţul Cluj


YR-BNP
Pe 22 ianuarie, Guvernul a publicat raportul întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea privind accidentul aviatic din judeţul Cluj.

În actul publicat au fost prezentate date despre aeronavă, misiune, echipaj, filmul evenimentelor şi concluziile analizei efectuate.

Potrivit textului raportului, ca urmare a analizei efectuate în conformitate cu procedurile standard reglementate de actele normative în vigoare şi având în vedere modul efectiv în care au acţionat instituţiile cu responsabilităţi, s- impus instituirea unei coordonări ferme în situaţii similare, revizuirea procedurilor operaţionale din perspectiva respectării acestora, precum şi implementarea unor sisteme noi care să asigure în sistem de urgenţă stabilirea cu acurateţe a locaţiilor în care se petrec evenimente aviatice, după cum urmează:

a. Sistem de localizare a terminalelor mobile în reţelele operatorilor de telecomunicaţii asemănător obligaţiilor prevăzute de lege de implementare a funcţiei legale de interceptare.

b. Implementarea unui sistem cu staţii automate meteo şi camere WEB pe infrastructura operatorilor de telecomunicaţii şi STS, în zonele neacoperite de staţiile meteo ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de regulă în zonele montane.

c. Procedură operaţională în baza căreia structurile responsabile să solicite date şi informaţii, iar instituţiile cu atribuţii să le furnizeze în format integrat.

d. Exerciţii de alarmare periodice în scopul verificării modului de acţiune a structurilor cu responsabilităţi în situaţia producerii unor accidente aviatice în zone dificile.