Formarea iniţială a poliţiştilor locali


O-noua-serie-de-politisti-locali--instruiti-la-Orastie---a-intrat---in-examenMai multe programe legislative pun la dispoziţie prevederile Ordinului M.A.I. nr. 180/2013 publicat în Monitorul Oficial nr. 18 din 10 ianuarie 2014, prin care este reglementată formarea iniţială, în anul 2014, în instituţiile de formare ale Ministerului Afacerilor Interne a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere.

Potrivit actului normativ menţionat, instituţiile de formare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne alocă, în anul 2014, un număr de 2.635 locuri în vederea formării iniţiale a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere.

Formarea iniţială a personalului poliţiei locale în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere se desfăşoară potrivit unui curriculum unitar întocmit de către Direcţia formare iniţială şi continuă, după consultarea structurilor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Poliţiştii locali care au funcţii de conducere urmează pe timpul cursului de formare iniţială şi modulul de management.

Direcţia formare iniţială şi continuă transmite inspectoratelor generale şi instituţiilor de învăţământ situaţia centralizată cuprinzând repartizarea solicitărilor instituţiilor beneficiare privind formarea iniţială a poliţiştilor locali.

Achitarea cheltuielilor de şcolarizare ocazionate de urmarea programelor de formare se realizează de către structurile poliţiei locale.