Neconstituţionalitatea Legii descentralizării


331656-ciocanNoutăţi legislative: Curtea Constituţională a hotărât că Legea descentralizării este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.

Astfel, organul de stat a decis, prin justiţie, neconstituţionalitatea Legii descentralizării în principal în raport cu competenţele descentralizate şi bunurile transferate autorităţilor locale, judecătorii constatând inadvertenţe privind competenţele transferate, dar şi statutul juridic al bunurilor.

Principalele probleme constatate în cazul Legii descentralizării au privit competenţele reglementate şi transferate autorităţilor locale, dar şi regimul juridic al bunurilor.

Conform surselor din cadrul CC, descentralizarea priveşte 3 aspecte, respectiv competenţe, bunuri şi bani transferate autorităţilor locale.

În cazul competenţelor, judecătorii organului de stat au constatat că acestea au fost păstrate în unele cazuri şi la nivel central şi la nivel local, fiind o suprapunere de competenţe.

Totodată, în cazul bunurilor s-a menţinut faptul că acestea nu au un statut juridic clar, întrucât legea reglementează transferul bunurilor din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a autorităţilor locale, respectiv din cea privată a statului în cea privată a autorităţilor locale.

Pe lângă aceasta, judecătorii au constatat că singurul caz în care se face referire la datele de carte funciară a imobilelor este cel al plajelor.

În cazul acestora, reprezentanţii CC au afirmat faptul că prin lege se reglementează administrarea plajelor de autoritatea locală, însă prin efectul anexelor se ajunge la transferul de proprietate.