Evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul


parlamentul-romanieiNoutăţi legislative: Conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, care modifică Legea educaţiei, publicată în Monitorul Oficial nr. 18/2011, evaluarea naţională, admiterea la liceu şi bacalaureatul vor fi date, din 2019, după modelul testelor PISA, respectiv cel de interdisciplinaritate.

Astfel, ordonanţa a fost adoptată pentru a permite derularea în condiţii normale a procesului de învăţământ, precizează ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Prin actul normativ menţionat, sunt aduse modificări atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în cel superior.

Una din modificări reglementează calendarul de introducere a noilor forme ale examenului de evaluare naţională, admitere la liceu şi bacalaureat, începând cu generaţiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv în clasa a IX-a, în anul şcolar 2015-2016.

Totodată, o altă modificare adusă de OUG importantă constă în menţinerea duratei de patru ani pentru ciclul gimnazial şi liceu şi va acorda dreptul absolvenţilor învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă.

De asemenea, se face referire la trasportul local în comun la preţ redus, pentru elevii din profesional. Prin urmare, se va acorda tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi elevilor din învăţământul profesional.

Actul menţionat aduce precizări şi privitor la organizarea învăţământului postliceal, a modalităţilor de finalizare a studiilor acestui tip de învăţământ, dar şi corelarea pregătirii postliceale cu Cadrul Naţional al Calificărilor.