Facilităţi pentru companii petroliere


download (2)

Acordarea facilităţilor companiilor petroliere în ceea ce priveşte cota de biocarburant, calitatea benzinei şi emisiile de gaz, ar putea fi discutate în cadrul şedinţei Guvernului pentru a evita creşterea preţurilor la carburanţi după majorarea accizei.


Reamintim că Guvernul a negociat cu reprezentanţii companiilor petroliere, printre care OMV Petrom şi Rompetrol, dar şi oficialii ambasadei Kazahstanului la Bucureşti, scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani, dar şi a data până la care furnizorii trebuie să introducă pe piaţă benzină mai bună calitativ. Pe de altă parte Preşedintele Traian Basescu a anunţat că nu va promulga bugetul dacă acciza va fi majorată.

Pentru anul viitor este negociată o cotă de biocarburant de 4,5%, care să urce la 8% abia în 2018, nu în 2015 la benzină. Ţintele pentru anii 2017 şi 2019, cu 9%, respectiv 10% cotă de biocarburant vor fi anulate. La motorină este negociată pentru 2016 o cotă de biocarburant de 6,5%, nu de 7%.

O altă facilitate acordată constă în prelungirea datei până la care furnizorii trebuie să introducă pe piaţă benzină mai bună calitativ, cu un conţinut de oxigen de maximum 2,7% m/m şi cu un conţinut de etanol de maximum 5% v/v, adică până în 2019.