Chiar dacă e vacanţă parlamentară, Guvernul va emite ordonanţe


parlamentul-romaniei

Noutate legislativă: Guvernul va emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare.

Senatorii au aprobat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în domeniile care nu fac obiectul legilor organice, pe durata vacanţei parlamentare.

Guvernul işi propune să emită ordonanţe în următoarele domenii:

1. Economie şi finanţe: Cabinetul Ponta işi va orienta atenţia asupra reglementării unor măsuri financiar – fiscale şi în domeniul bancar, a unor măsuri necesare instiţutiilor sistemului justiţiei şi administraţiei penitenciare pentru punerea în aplicare a noilor coduri, precum şi reglementarea unor măsuri speciale în procedura de valorificare a creanţelor statului aflate în portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. De asemenea, se urmăreşte şi reabilitarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare situate în staţiuni turistice aflate în zone de interes naţional.

2. Afaceri interne: Executivul doreşte modificarea şi completarea Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, precum şi a OUG nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale UE şi Spaţiului Economic European.

3. Fonduri externe nerambursabile: Urmează să fie luate măsuri pentru stimularea absorbţiei instrumentelor structurale în actualul exerciţiu financiar, măsuri pentru implementarea Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020, precum şi măsuri necesare derulării proiectelor cu finanţare nerambursabilă.

4. Agricultură şi dezvoltare rurală: Se urmăreşte modificarea şi completarea OUG nr. 28/2008 privind registrul agricol, dar şi a Ordonanţei nr. 141/2002 privind reglementarea depozitării seminţelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea şi constituirea Fondului de garantare pentru certificate de depozit. Vor fi luate şi măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

5. Educaţie: Se doreşte modificarea Ordonanţelor nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor şi nr. 62/1999 privind Unităţi Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, dar şi reglementări privind asigurarea calităţii în sistemul de învăţământ şi reglementări referitoare la finanţarea învăţământului preuniversitar, învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice.