Ştii să ai grijă de sănătatea ta la muncă?


consultanta-si-servicii-de-securitate-si-sanatate-in-munca-1295441_bigPotrivit Legii nr. 53/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, angajatorul are obligaţia să organizeze instruirea angajaţilor săi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Instruirea se realizează periodic, prin modalităţi specifice stabilite de comun acord de către angajator împreună cu comitetul de securitate şi sănătate în muncă şi cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.

Instruirea la locul de muncă are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate şi sănătate în muncă; prezentarea măsurilor şi activităţilor de prevenire şi protecţie specifice fiecărui loc de muncă.

Instruirea la locul de muncă va cuprinde cel puţin următoarele:

  • informaţii privind riscurile de accidentare şi îmbolnavire profesională specifice locului de muncă;
  • prevederile instrucţiunilor proprii elaborate pentru locul de muncă;
  • măsuri la nivelul locului de muncă privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, precum şi în cazul pericolului grav şi iminent;
  • prevederi ale reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă privind activităţi specifice ale locului de muncă;
  • demonstraţii practice privind activitatea pe care persoana respectivă o va desfăşura şi exerciţii practice privind utilizarea echipamentului individual de protecţie, a mijloacelor de alarmare, intervenţie, evacuare şi de prim ajutor, aspecte care sunt obligatorii.

Conţinutul instruirii la locul de muncă trebuie sa fie în conformitate cu tematicile întocmite de către angajatorul care şi-a asumat atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sau lucrătorul desemnat sau un lucrător al serviciului intern sau serviciul extern de prevenire şi protecţie şi aprobate de către angajator, tematici care vor fi păstrate la persoana care efectuează instruirea.

Durata instruirii la locul de muncă nu poate fi mai mică de 8 ore şi depinde de riscurile pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi de măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul fiecărui loc de muncă.

Instruirea la locul de muncă se va finaliza cu verificarea cunoştinţelor lucrătorului instruit de către şeful ierarhic superior celui care a făcut instruirea, iar rezultatul verificării va fi consemnat în fişa individuală de instruire.

,