Proiectul de ratificare a acordului cu FMI convenit în septembrie 2013 – adoptat


download (1)Noutăţi legislative: Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege cu privire la ratificarea Aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre România şi FMI, convenit prin Scrisoarea de intenţie semnată de autorităţile române la Bucureşti la 12 septembrie 2013 şi aprobată prin Decizia Consiliului directorilor executivi ai Fondului din 27 septembrie.

În favoarea proiectului au votat 249 de deputaţi, 44 s-au abţinut şi 40 au votat împotrivă.

Conform expunerii de motive, noul Aranjament stand by (ASB), alături de asistenţa financiară de tip preventiv acordată de UE şi BM, are în vedere susţinerea programului economic în perioada 2013-2015, de menţinere a politicilor macroeconomice sănătoase şi a sănătăţii sectorului financiar şi de continuare a reformelor structurale într-un context marcat de incertitudini externe semnificative.

Măsurile agreate în cadrul noului pachet au în vedere elemente de politică fiscală şi consolidarea instituţiilor fiscale, stimularea absorbţiei fondurilor UE şi planificarea investiţiilor publice, legea salarizării unitare şi analizele funcţionale, sectorul sanitar, managementul datoriei publice, sectorul financiar, reforme în domeniul energiei şi al transporturilor şi piaţa muncii.

Noul ASB completează asistenţa financiară de tip preventiv acordată de UE, în valoare de 2 miliarde de euro, din cadrul facilităţii pentru balanţa de plăţi, şi pe cea de 1 miliard de euro din cadrul împrumutului pentru politici de dezvoltare acordat de BM. Acesta se încheie pe o perioadă de 2 ani şi are o valoare de circa 2 miliarde euro şi va fi tratat ca preventiv.