Sănătatea, agricultura, învăţământul, cultura – domenii vizate de legea descentralizării


guvernul-ponta-sedinta-gov-roProiectul de lege privind descentralizarea aduce modificări în domenii precum sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul, acestea urmând să treacă din subordinea ministerelor de resort, în cea a autorităţilor locale.

Proiectul actului normativ a fost aprobat pe data de 14 noiembrie de Executiv şi trimis Legislativului, astfel încât parlamentarii să poată depune amendamente până luni.

Câteva dintre modificările ce vor fi aduse de respectivul proiect vizează, spre exemplu, trecerea Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei sau cedarea, de către Ministerul Tineretului şi Sporturilor a unor săli, bazine olimpice de înot, tabere, patinoare, piste de atletism şi clădiri.

Pe de altă parte, Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.

* Proiectul de lege privind descentralizarea presupune că pachetul de 8.071.035 de acţiuni cu valoare nominală de 2,5 lei deţinut de statul român la Metrorex se transferă cu titlu gratuit municipiului Bucureşti. Societatea se va transfera de sub autoritatea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

În document se precizează că investiţiile pentru realizarea proiectelor de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii şi materialului rulant, inclusiv cele de protecţie civilă, pot fi finanţate de la bugetul de stat pentru obiectivele în derulare, bugetul local, venituri proprii, din credite interne şi externe, precum şi din fonduri externe nerambursabile.

* În domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, proiectul de lege presupune înfiinţarea direcţiilor agricole judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin comasarea actualelor structuri similare, cu excepţia unităţilor fitosanitare, cu oficiile de studii pedologice şi agrochimice, casele agronomului şi camerele agricole.

* Prin acelaşi proiect, în domeniul culturii se înfiinţează direcţiile judeţene pentru cultură, în subordinea consiliilor judeţene şi a CGMB. Printre atribuţii se numără: avizează intervenţiile asupra monumentelor istorice, constată contravenţii şi aplică sancţiuni în domeniul muzeelor şi al colecţiilor publice de importanţă locală sau judeţeană, înregistrează cererile de clasare a bunurilor culturale mobile, avizează clasarea şi declasarea monumentelor istorice de clasă B, emit certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru siturile arheologice.

* Consiliile judeţene şi CGMB vor avea atribuţii şi în domeniul turismului. Printre ele: omologhează pârtii şi trasee turistice, autorizează funcţionarea pensiunilor, asigură clasificarea structurilor de primire, autorizează activităţi de agrement. Şi consiliile locale vor participa la strategia în turism.

* În domeniul învăţământului, palatele şi cluburile copiilor ajung în subordinea consiliilor locale, Ministerul Educaţiei păstrând doar Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Inspectoratele, casele corpului didactic şi Palatul Copiilor vor fi finanţate prin ministerul de resort.

* Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor trece la consiliile judeţene, respectiv CGMB, şi vor reprezenta autoritatea de sănătate publică la nivel local. Acestea vor putea avea în subordine centre medicale şi de diagnostic şi tratament, centre de întreţinere şi reparare a aparaturii medicale, policlinici cu plată, toate finanţate din venituri proprii.

* Ministerul Mediului va ceda la nivel local agenţiile pentru protecţia mediului şi filialele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. Partea cea mai consistentă din anexa proiectului de lege este rezervată serviciilor şi organelor de specialitate aflate în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului. Documentul presupune transferul direcţiilor de profil la autorităţile locale, precum şi al altor bunuri: cluburi de sport, săli, bazine olimpice de înot, tabere, patinoare, stadioane de atletism, terenuri de tenis etc, dar şi alte terenuri şi clădiri.

* În final, proiectul de lege face referire şi la modul cum se alocă fondurile. Astfel, începând cu 2015, finanţarea atribuţiilor şi competenţelor descentralizate la nivel judeţean/local se face integral de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial nr. 618/2006.