Blocaj din cauza incertitudinii legislative


descărcare (2)Noutăţi legislative: Ministerul Agriculturii a hotărât să modifice legea tranzacţiilor cu terenuri agricole între persoane fizice la numai 2 zile după ce a prezentat o nouă variantă a actului normativ, făcut public iniţial la începutul lunii septembrie. Măsura a fost lansată ca una menită să limiteze accesul străinilor persoane fizice în agricultura locală prin plafonarea proprietăţii la o suprafaţă de 100 de hectare.

În varianta făcută publică în urmă cu 4 zile această prevedere a fost eliminată şi a fost introdusă în schimb o alta prin care vânzătorii şi cumpărătorii ar fi trebuit să ajungă în faţa unui comitet de pe lângă consiliile judeţene,  ce ar urma să aibă rolul de a aproba sau respinge fiecare tranzacţie. Nici această versiune a actului normativ nu a rezistat, astfel că ministerul pregăteşte în prezent o versiune a documentului.

Noua variantă nu a fost încă făcută publică, dar încă de la lansarea primei variante acest proiect i-a făcut pe investitorii în terenuri agricole să adopte poziţii de expectativă.

Reglementările în domeniul tranzacţiilor cu terenuri agricole între persoane fizice au impact asupra unui număr de circa 1,1 milioane de fermieri ce exploatează o suprafaţă de 4,9 milioane de hectare. Cele 22.000 de firme ce au în portofoliu alte 4,7 milioane de hectare nu sunt afectate în niciun fel de acest proiect de act normativ.

Practic, vânzătorii şi cumpăratorii care vor intenţiona să ocolească prevederile acestui act normativ vor trebui să înregistreze terenurile pe firme pentru ca apoi să tranzacţioneze acţiunile respectivelor companii şi nu direct suprafeţele de teren.

În ultima variantă a legii tranzacţiilor cu terenuri este păstrată prevederea potrivit căreia în schema de organizare a Ministerului Agriculturii va apărea şi o nouă instituţie, aşa-numita Autoritate pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare (AARPF).