Servicii medicale decontate de stat pentru românii care se tratează în străinătate


download (2)Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, informeaza că tratamentele efectuate în străinătate nu vor fi decontate integral.

Pentru a le fi decontate serviciile medicale suportate într-un spital dintr-o ţară membră UE, românii trebuie să plătească costurile tratamentului şi să solicite factură, iar mai apoi, prin CNAS, îşi vor putea recupera o parte din bani.

Sâmbătă, 26 octombrie, a intrat în vigoare Directiva Europeană 2011/24 care permite asiguraţilor europeni să se trateze în orice ţară UE. „În calitate de deputat în Parlamentul European în perioada 2007-2012, am contribuit la ameliorarea textului directivei cu privire la asistenţa medicală transfrontalieră şi am susţinut adoptarea acestui act legislativ, aceasta asigurând cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale în toate ţările Uniunii Europene”, a precizat Buşoi.

Preşedintele CNAS a afirmat că, în practică, prevederile esenţiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate în România, potrivit Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/17.07.2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 545/2009, art.8. „În baza acestui Ordin, asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde sunt luaţi în evidenţă ca persoane asigurate, beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat”, a mai subliniat Cristian Buşoi.