Medicul nu e obligat sa vindece pacientul


malpraxis

Anul viitor va intra in vigoare noua lege a malpraxis-ului care vine cu noutati legislative semnificative, dar si cu mari carente in apararea intereselor pacientilor.

Noua lege a malpraxis-ului nu mai obliga medicul sa vindece pacientul, ci doar sa îl trateze. Daca pâna acum, personalul medical era obligat prin lege sa obtina cel mai bun rezultat pentru pacient, prin toate mijloacele, raspunzând civil în caz contrar, în noua lege a malpraxis-ului se stipuleaza faptul ca personalul medical are doar obligatia sa trateze suferinta pacientului, DAR nu sa îl si vindece în urma tratamentului prescris.

Potrivit noii legi, medicul care a omorât un pacient nu va fi urmarit penal, daca supravietuitorii victimei malpraxis-ului cad de acord cu medicul, spitalul, asiguratorul asupra despagubirilor.

Medicii nu raspund în fata legii daca din vina lor ai contractat o infectie intraspitaliceasca, pentru ca noua lege a malpraxis-ului îi protejeaza.

Expertii care decid daca a fost sau nu malpraxis sunt medici, platiti în mare parte de asigurator. Așadar, e improbabil sa-si tradeze colegii de breasla si finantatorul…  Nr intrebam atunci, ce sanse mai are pacientul roman sa “scape cu viata”?