Normele privind gestionarea câinilor fără stăpân – noi standarde de viaţă pentru câinii fără stăpân


Stray baby dog_119377674 copyPreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu, a menţionat că Normele metodologice de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân nu urmăresc eutanasierea acestor animale, ci noi standarde de viaţă pentru câinii fără stăpân, precum şi siguranţa populaţiei. Astfel normele metodologice includ noi standarde de viaţă câinilor fără stăpân, dar şi oferă siguranţa populaţiei vizavi de circulaţia liberă a câinilor fără stăpân.

Proiectul normelor metodologice de aplicare a programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost publicat pe site-ul ANSVSA, pentru consultare, urmând ca, în termen de 10 zile, ONG-urile şi persoanele interesate să vină cu observaţii.

De asemenea proiectul mai conţine şi condiţiile de funcţionare a adăposturilor publice, precum şi a celor care aparţin asociaţiilor pentru protecţia animalelor, documentele şi informaţiile care trebuie să existe obligatoriu în adăposturile publice pentru câinii fără stăpân şi în adăposturile asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, procedurile privind capturarea, transportul şi adăpostirea câinilor fără stăpân, dar şi examinarea medicală a câinilor bolnavi incurabil.

Autoritatea Veterinară face toate demersurile pentru deschiderea adopţiilor internaţionale de câini din România, iar în acest sens se încearcă şi reducerea perioadei de şase luni în care câinii trebuie să stea sub observaţie.