Calea ţi-e deschisă cu cardul european


card european

Parlamentul European a votat ieri, 9 octombrie 2013, o lege prin care doctori, dentiştii, farmaciştii, asistenţii medicali, moaşele, chirurgii veterinari şi arhitecţii să poată să se mute şi să îşi practice, mult mai uşor şi mai rapid, meseriile in alt stat membru UE.

E vorba de de cardul european al calificărilor profesionale care va permite accelerarea procedurii de recunoaştere a competenţelor membrilor săi de către alt stat UE..

 

Procesul de recunoaştere va fi mult mai rapid si mai eficient

 

Acest card va fi eliberat de statul de origine şi de statul membru de destinaţie. Procesul se va baza pe sistemul electronic actual de schimb de informaţii între administraţiile statelor membre, dar va fi mult mai rapid şi mai eficient.

Spre deosebire de situaţia actuală, când fiecare persoană interesată trebuie să depună o aplicaţie în statul în care se stabileşte, prin noua lege, profesioniştii vor putea cere statului lor de provenienţă să se ocupe de aceasta procedură.

Dacă autorităţile nu vor raspunde unei cereri de recunoaştere în intervalul legal de timp precizat de directiva, se va considera că respectiva calificare a fost recunoscuta în mod tacit.

 

Noua reglementare are si sistem de alarmă

 

Va fi introdus, de asemenea, un sistem de avertizare cu privire la profesioniştii care au suferit condamnări sau decizii disciplinare, sistem care să îi impiedice să-şi mute activitatea dintr-un stat membru în altul.

Vorbim aici de domeniile sănătăţii, (medici, asistenti sau chirurgi veterinari, de exemplu), precum şi de cei din domeniile îngrijirii copiilor, care au fost condamnaţi penal pentru o infracţiune relevantă domeniului de activitate sau sunt subiect al unei proceduri disciplinare.

 

Sistem transparent şi public

 

Conform actualei Directive privind calificările profesionale, şapte din cele 800 de profesii reglementate de UE sunt recunoscute automat: doctor, dentist, farmacist, asistent medical, moaşă, chirurg veterinar si arhitect.

Pentru a face acest sistem al profesiilor mai transparent, regulile actualizate vor cere Comisiei să creeze o baza de date publică a acestor profesii şi unde s-ar putea sintetiza toate informaţiile primite de la statele membre.