Categories
Administraţie publică locală Ştiri

Legea privind câinii fără stăpân – promulgată

justitie3Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de promulgare a legii privind câinii fără stăpân. Curtea Constituţională a stabilit, miercuri, că Legea privind câinii fără stăpân este constituţională.
“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat miercuri, 25 septembrie, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, se menţionează într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CC a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară.
Curtea Constituţională a luat în discuţie sesizaraea în cazul legii privind câinii fără stăpân, care prevede eutanasierea în termen de 14 zile lucrătoare a câinilor comunitari ce nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.
Camera Deputaţilor a adoptat, la 10 septembrie 2013, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.
Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.
Cei 30 de parlamentari au susţinut, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, “demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.
Semnatarii invocau decizia anterioară a Curţii, conform căreia legiuitorul era obligat să stabilească o ordine de prioritate cu privire la soluţiile privind gestionarea câinilor fără stăpân, judecătorii constituţionali apreciind că soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate în mod corespunzător dar nu şi-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.
Preşedintele Traian Băsescu declara la 16 septembrie că va promulga “fără reţineri” legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, specificând că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale.