Modificări aduse ordonanţei de urgenţă privind ASF


legi_utile_3Camera Deputaţilor a adoptat modificarea ordonanţei de urgenţă privind Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), stabilind reducerea de la 11 la 9 a numărului de membri ai consiliului care conduce instituţia. Totodată, au aprobat şi OUG 78/2013 care a vizat modificarea ordonanţei 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară în sensul de a aduce amendamente privind cooperarea cu Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale.

Potrivit amendamentelor adoptate, consiliul ASF va avea doar nouă membri, dintre care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte, 3 vicepreşedinţi care sunt membri executivi şi 4 membri care sunt neexecutivi.
Andreea Paul susţine că modificarea acestei ordonanţe într-un interval de mai puţin de jumătate de an relevă că ar fi vorba despre o afacere de familie a USL, nu face altceva decât să avantajeze interesele din culisele USL.

De asemenea, Executivul a stabilit că membrii Consiliului ASF trebuie selectaţi pe baza unei experienţe profesionale în domeniul financiar de minimum 10 ani.
Această cerinţă a fost solicitată de preşedintele Traian Băsescu, care a trimis proiectul la reexaminare, fiindcă acest criteriu nu fusese inclus în ordonanţă.