Categories
Cooperare şi relaţii cu alte state Ştiri

Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen va fi una politică

downloadPremierul Victor Ponta a afirmat că decizia cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen este una politică şi că este mulţumit de răspunsul pe care l-a primit de la premierul Finlandei pe această temă.

“Toată lumea este de acord, aşa cum a spus şi premierul Finlandei, cu faptul că tehnic merităm în Schengen, decizia care trebuie luată este o decizie politică, decizia politică care va fi luată până la sfârşitul acestui an de noul Guvern al Germaniei, sigur, condus tot de doamna Merkel, de Guvernul olandez, care de asemenea este după alegeri şi de Guvernul finlandez”, a declarat premierul.

El a mai subliniat că pentru aderarea României la spaţiul Schengen se va ţine cont, printre altele, şi de progresele pe care le-a avut România privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar tot ceea ce poate face România este să convingă partenerii să ia decizia politică de primire în Schengen.

Întrebat dacă este mulţumit de răspunsul premierului finlandez pe acest subiect, şeful Executivului a afirmat: “Da, pentru că am discutat şi la Berlin şi la Paris şi la Helsinki. Şi da, sunt mulţumit în sensul în care, repet, decizia va fi una politică, iar în politică trebuie să faci tot ce ţine de tine pentru a avea un rezultat bun, sunt lucruri pe care nu le putem influenţa”, a precizat Ponta.