Categories
Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Înființarea Comisiei speciale privind Roșia Montană – aprobată

camera-deputatilorPlenul Parlamentului a adoptat cu 311 voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 15 abțineri, proiectul de Hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România.

Proiectul a fost aprobat cu amendamentul formulat de către senatorul social-democrat Ioan Chelaru, care a propus completarea articolului 8 al proiectului de Hotărâre, prin introducerea unui nou alineat (2) prin care să se precizeze că termenele pentru depunerea amendamentelor și pentru raportul Comisiei speciale comune a Parlamentului privind Roșia Montană vor fi stabilite de către conducerea Camerei Deputaților.

“Având în vedere că proiectul, indiferent cât de mult sau cât de puțin va fi modificat în Comisia specială, trebuie să treacă prin cele două Camere, propun la articolul 8 un nou alineat, alin. 2, care să aibă formularea — “După dezbaterea proiectului de către prima Cameră sesizată acesta se înaintează Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Termenele pentru amendamente și pentru depunerea raportului Comisiei specială se stabilesc de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților”. Pentru Senat există în actualul proiect de Hotărâre un termen, 20 octombrie, pentru Cameră nu se putea prevedea un astfel de termen”, a precizat Chelaru.

În replică, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Mate Andras Levente, a atras atenția asupra faptului că modificarea articolului 8 va atrage după sine și modificarea primului articol al proiectului de Hotărâre a înființării Comisiei speciale.