Impozitul forfetar se va aplica de la 1 ianuarie 2014


downloadImpozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la data de 1 ianuarie 2014, conform unui proiect de lege discutat în primă lectură în Guvern şi care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă. Surse guvernamentale au precizat că proiectul de lege nu a putut fi adoptat, miercuri, fiindcă nu primise toate avizele necesare, şi va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, pentru a fi apoi dezbătut în regim de urgenţă în legislativ.
Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a afirmat că impozitul forfetar se va aplica pentru câteva mari categorii de servicii: hoteluri şi pensiuni; restaurante, baruri şi cafenele; saloane de înfrumuseţare şi spălătorii auto.
Guvernul urmăreşte prin această măsură lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care, conform autorităţilor, fac evaziune fiscală. Impozitul forfetar va fi stabilit ca sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate.