Fermele de familie – aprobarea Normelor metodologice


guvern

 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că în şedinţa Executivului au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor.

Actul normativ conduce la constituirea şi reconstruirea Fondului de microcreditare, definit în proiect ca totalul sumelor alocate de MADR în scopul acordării de microcredite, dar şi stabileşte condiţiile de acordare a microcreditelor.

Reamintim că Guvernul a adoptat pe 15 mai o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, care prevede înfiinţarea unui fond de 300 de milioane de lei ce va fi pus la dispoziţia unor instituţii bancare din care să acorde fermierilor credite pe o perioadă de până la zece ani.

Astfel Hotărârea de Guvern referitoare la aceste norme, va desemna, prin  licitaţie, instituţiile financiare bancare sau nebancare ce vor avea acces la o sumă nu foarte mare, care vor putea acorda microcredite în condiţii prestabilite, cu o dobândă decât există în momentul de faţă pe piaţă, cu o perioadă de graţie semnificativă pentru agricultură. O facilitate suplimentară va fi în acordarea la microcredite unor anumite garanţii prin fondul de garantare – 50% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole.