Categories
Proiecte şi propuneri legislative Protecţie socială Ştiri

Măsuri de protecţie socială în perioada sezonului rece

incalzire-600x369Potrivit unui proiect de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 70/2011, persoanele cu venituri mici care îşi încălzesc locuinţele cu surse electrice ar putea beneficia de ajutoare din partea statului.
În perioada sezonului rece 2013 – 2014, cheltuielile cu încălzirea locuinţei vor fi mai ridicate faţă de sezonul anterior din cauza creşterii, preţului gazelor naturale cu aproximativ 12% şi cu 10% la energie electrică, astfel, este necesară ajustarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei pentru persoanele şi familiile cu venituri reduse, în aşa fel încât să fie diminuat impactul negativ asupra bugetului familiei şi riscul de excluziune socială, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
În acest sens, Ministerul MMFPSPV supune dezbaterii publice, în perioada 26 iulie – 4 august 2013, proiectul de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.
MMFPSPV propune acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică cu aceleaşi limite de venituri ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, respectiv până la 615 lei/persoană. Ajutoarele variază între 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace având venituri de până la 155 lei/persoană, şi 48 lei pentru persoanele cu venituri între 540,1 lei şi 615 lei/persoană.