Sistemul românesc de achiziţii publice prezentat la conferinţa din Sofia


achizitii-publice_0Ministrul societății informaționale, Dan Nica, a participat pe 20 iunie 2013 la Conferința Regională “Transparența în Achizițiile Publice” de la Sofia, ocazie cu care a prezentat sistemul românesc de achiziţii publice (SEAP) –  e-licitatie.ro. Evenimentul a fost organizat de către Camera de Comerț Americană din Bulgaria și de Departamentul American al Comerțului  și a reunit miniștri bulgari, macedoneni și români, oficiali americani și din alte țări din regiune, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri. Aceștia au prezentat studii de caz despre sisteme electronice de achiziții publice și despre legislația și principiile care guvernează acest domeniu.
Ministrul a făcut o trecere în revistă a premiselor care au dus la crearea sistemului de achiziții publice acum unsprezece ani, schimbările care s-au produs, evoluția ulterioară și planurile de viitor. Reamintim că Sistemul electronic românesc de achiziții publice a fost lansat în 2002 ca o premieră în această zonă a Europei, fiind unul dintre primele sisteme de acest gen din lume. Lansat inițial ca un proiect pilot sub numele de e-market, sistemul funcționează în prezent sub forma unui portal unic e-licitatie.ro, prin intermediul căruia se desfășoară toate achizițiile publice din România. Tot la începutul anilor 2000, în primul mandat ca ministru al comunicațiilor a fost creată legislația acestui domeniu, care stipulează că toate achizițiile publice trebuie făcute prin intermediul e-licitatie.ro (online sau offline).
În cadrul aceluiași eveniment, ministrul Nica a participat la o masă rotundă dedicată României, alături de reprezentanți ai Ambadei Americane la București și de alți oficiali și experți americani și români și reprezentanți ai mediului de afaceri.