Iniţiativă civică europeană – legea privind protecţia minorităţilor


download (1)Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a informat că o iniţiativă cetăţenească europeană prin care se urmăreşte adoptarea la nivel european a unei reglementări comune pentru protecţia minorităţilor etnice, lingvistice şi religioase din statele UE a fost depusă la CE.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că membrii Comitetului FUEN (Federal Union of European Nationalities) au depus la sediul Comisiei Europene o iniţiativă cetăţenească europeană prin care se urmăreşte adoptarea la nivel european a unei reglementări comune pentru protecţia minorităţilor etnice, lingvistice şi religioase din statele UE.

Iniţiativa cetăţenească europeană se va baza, conform lui Kelemen, pe textul depus luni la Comisia Europeană de către cei 7 membri ai FUEN: preşedintele acestei Federaţii, Hans Heinrich Hansen, Anne Spoorendonk, ministru în landul german Schlewsig-Holstein, Jannewietske de Vries, ministru regional în Friesland (Olanda), Karl-Heinz Lambert, guvernatorul Comunităţii vorbitorilor de limba germană din Belgia, Valentine Inzko, Înalt Reprezentant al ONU pentru Bosnia-Herţegovina, Luis Durnwald, guvernatorul regiunii Tirolul de Sud, şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Faţă de reglementările deja existente în plan naţional, liderul UDMR afirmă că reglementarea la nivelul UE a protecţiei drepturilor minorităţilor va aduce un plus de stricteţe în respectarea acestora.
Reglementările naţionale sunt foarte importante pentru noi. Noi credem că dacă vrem să mergem către o politică de integrare, şi eu cred că acesta e viitorul, atunci trebuie o reglementare mai strictă la nivel european, ca în domeniul protejării mediului, concurenţei, agriculturii şi altele. Acesta e scopul, asta e intenţia, şi eu consider că acolo trebuie să ajungem”, a precizat Kelemen.