Cooperare în lupta împotriva corupţiei la nivel regional


downloadSecretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Simona-Maya Teodoroiu, a semnat la Zagreb, Croaţia, Protocolul de modificare a Memorandumului de Înţelegere cu privire la cooperarea în lupta împotriva corupţiei la nivel regional, prin intermediul Iniţiativei Anticorupţie din Sud-estul Europei – RAI, anunţă MJ.

Protocolul constituie temeiul pentru continuarea cooperării între statele din sud-estul Europei în materia luptei împotriva corupţiei, prin intermediul RAI, ca unic organism în materie la nivel regional.

Iniţiativa marchează astfel un nou început, având în vedere recenta alegere a unei noi echipe la nivelul Secretariatului RAI.
MJ menţionează că România a fost implicată încă de la bun început în activitatea RAI.

Prin urmare, România a contribuit cu primul expert anticorupţie al Iniţiativei, a iniţiat şcoala de vară pentru magistraţi (proiect care se derulează şi în prezent) şi a fost printre primele ţări care au contribuit financiar la funcţionarea Secretariatului de la Sarajevo.

În plus, au fost subliniate importanţa Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015, aprobată de Guvernul României în 2012, care poate fi privită ca o bună practică pentru alte state din regiune, precum şi progresele înregistrate în implementarea acestui document strategic.

La ceremonia de semnare a protocolului au mai participat miniştri de justiţie şi înalţi reprezentanţi din Statele Părţi RAI (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia).

De la data de 1 iulie 2013, România a preluat şi Preşedinţia SEECP, procesul de cooperare la nivel sud-est european, calitate în care va organiza în prima jumătate a anului 2014 conferinţa ministerială a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne, care îşi propune să reflecte progresele în implementarea Memorandumului de Înţelegere al RAI şi eforturile anticorupţie din regiune.