Categories
Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Reexaminarea unor măsuri fiscal-bugetare

parlament

Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 17/2012 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost transmisă la Parlament de către preşedintele Traian Băsescu, având ca motiv conţinerea prevederilor care determină diminuarea semnificativă a fondurilor Ministerului Culturii destinate achiziţiilor de cărţi, reviste şi alte publicaţii de către bibliotecile publice, dar şi scăderea veniturilor Fondului Cultural Naţional destinate finanţării proiectelor şi programelor culturale.

Astfel cererea se referă la prevederile art. 3 din Ordonanţa aprobată care abrogă, începând cu 31 decembrie 2013, art. 23 din Legea nr. 186/2003 privind susţinerea şi promovarea culturii, care stabileşte acordarea de către Compania Naţională ”Loteria Română” SA a 0,4% din profitul net către achiziţia de publicaţii cu caracter literar-artistic, tehnico-ştiinţific, editate pe orice fel de suport, destinate bibliotecilor publice şi pentru acordarea unor tichete valorice pentru achiziţionarea publicaţiilor către utilizatorii din bibliotecile publice: elevi, studenţi, persoane cu un venit lunar sub nivelul salariului minim pe economie, precum şi nevăzătorilor şi surdo-muţilor.

Preşedintele subliniază că Ordonanţa Guvernului nr. 17/2012 stabileşte la art. 4 abrogarea art. 21 alin. (1) lit. ş) din Ordonanţa Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care prevedea printre sursele de venituri proprii ale Fondului Cultural Naţional şi o cotă de 2% din încasările Loteriei Române.