Categories
Proiecte şi propuneri legislative Ştiri

Referendumul privind revizuirea Constituţiei când pragul va fi de 30%

camera-deputatilor
Senatorul PSD Mircea Geoană consideră că ar fi mai prudent ca referendumul privind revizuirea Constituţiei să aibă loc în momentul intrării în vigoare a legii privind pragul de 30%, punctând că în prezent riscul de a nu valida această consultare naţională este mai mare decât amânarea acesteia.

Geoană a fost întrebat dacă personal optează pentru un referendum cu prag de validare de 50% înainte de expirarea termenului de un an stabilit de Curtea Constituţională sau unul cu prag de 30% după acest termen.

“Nouă milioane de români care să vină la vot pentru modificarea Constituţiei mi se pare un obiectiv extrem de greu de atins, dacă nu imposibil.
De aceea, evident, conducerea USL va trebui să ia o decizie după anunţul acestui an sabatic pe care Curtea Constituţională ni l-a introdus în dezbaterea cu privire la referendum. Cred că politic şi practic ar fi mai prudent să avem un referendum atunci când pragul va fi de 30%, pentru că şi la un prag de 30% ar trebui să vină 5,5 milioane de români să voteze referendumul. Chiar şi aşa, nu este o cifră uşor de atins. Ţineţi minte că la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut pentru USL au votat 4,3 milioane de români. Deci, pe lângă votanţii USL, dacă ar veni toţi la vot la referendum ar trebui să mai găsim încă un milion şi ceva de cetăţeni care să vină să îşi exprime opinia la referendum”, a spus Geoană,
la Palatul Parlamentului.