Restituirea taxelor pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule


 images (6)

Ministerul Justiţiei a fost sesizat de CSM să reglementeze o procedură administrativă pentru restituirea taxelor de poluare. Astfel potrivit procedurii administrative pentru restituirea taxelor pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede că cei care au achitat taxa pot cere restituirea ei de la organul fiscal.

În cadrul şedinţei de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost discutat punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios referitor la posibilitatea reglementării unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor privind emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Direcţia Legislaţie a arătat, în punctul de vedere analizat în Plenul CSM, că instanţele de contencios administrativ sunt confruntate cu un număr mare de cauze privind cererile de restituire a taxelor de poluare, care grevează semnificativ activitatea acestora, de aceea ar trebui reglementată o procedură administrativă. Astfel, restituirea pe cale administrativă ar urma să vizeze nu doar taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi taxa de poluare pentru autovehicule, ci şi taxa specială.

O altă prevedere ar fi ca “în procesele în curs de judecată având ca obiect restituirea taxei speciale, taxei pe poluare sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reclamantul poate renunţa la judecarea cauzei, în condiţiile Codului de procedura civilă”.